print
interview

We spreken met Walid Abed Rabbo over het beleid van de Jordaanse overheid gericht op de ruim 600.000 officieel geregistreerde Syrische vluchtelingen in het land.

Walid Abed Rabbo
Senior coördinator Jordan Response Platform for the Syria Crisis (JRPSC), onderdeel van het Jordaans ministerie van Planning en Internationale Samenwerking
02 juni 2016

Jordan Response Platform for the Syria Crisis (JRPSC)

“Het JRPSC is een platform waarin ambassades, VN-agentschappen en de Jordaanse overheid, meestal voorgezeten door de minister van planning, maar recent nog door de minister-president. We zijn nu met 6 medewerkers, maar de bedoeling is dat dat 10 worden.

Onze sleutel is een database van projecten. Dit jaar hebben we al 120 projecten goedgekeurd, met name gericht op weerbaarheid van vluchtelingen en budgetsteun. Momenteel is er veel competitie tussen lokale Jordaniërs en Syriërs rond banen en huizen. Ook politiek zijn er veel gevoeligheden: bij de Syrische verkiezingen in 2014 hebben veel Syriërs in Jordanië op het regime van Assad gestemd.”

Werkvergunning

“90% van de Syrische kinderen gaat naar de basisschool, van de jongeren zitten 100.000 niet op school. Sommigen omdat ze niet willen, anderen moeten werken van hun ouders.

Pas sinds kort mogen de vluchtelingen werken. Dit is gebeurd onder druk van donoren. Probleem is dat dezelfde donoren zich terug lijken te trekken, hun toezeggingen - gedaan op de London Conference (4 februari 2016 – red.) - niet nakomen. Iedere week wordt een update gegeven van de wel/niet ontvangen fondsen, in de hoop dat dit ‘naming & shaming’ ook de landen die nog moeten betalen over de streep zal halen.

Syriërs hoeven niet te betalen voor een werkvergunning voor één jaar, maar migranten zoals Egyptenaren wel. Op dit moment zijn er tussen de 150.000 en 160.000 informele Syrische arbeiders. Vraag is of de mensen mét vergunning wel werk zullen vinden. Onder Jordaniërs bestaat 14% werkloosheid. De gratis werkvergunningen, maar ook andere voordelen zorgen voor sociale onrust.”

Wat is nodig?

“Er moeten banen worden gecreëerd. Dat kan door de Europese markt open te gooien voor Jordaans textiel, medicijnen en landbouwproducten. Al sinds 1997 wordt hierover onderhandeld, maar tot nu toe is de import/export-verdeling erg ongelijk. De oplossing ligt in handen van de EU. Daarmee is iedereen in Jordanië geholpen.”

Gesprek gevoerd op donderdag 2 juni 2016.
Foto: Werry Crone