UNRWA is het United Nations Relief and Work Agency for Palestine Refugees in the Near East. Sinds 1949 werkt UNRWA in het Midden-Oosten om de Palestijnse vluchtelingen in de regio te ondersteunen.
66 jaar
UNRWA is actief in vijf gebieden in het Midden-Oosten: Westelijke Jordaanoever, Gazastrook, Jordanië, Syrië en Libanon. De organisatie - ooit bedoeld als tijdelijk agentschap – bestaat inmiddels 66 jaar.
In Libanon leven nu 450.000 vluchtelingen, waarvan 280.000 mensen al sinds 1949. Zij wonen in aangewezen kampen. De meeste van deze kampen zijn uitgebreid met informal settlements omdat ze vol waren.
De kampen zijn er nu zo’n 66 jaar en worden bewaakt door het Libanese leger. UNRWA zorgt onder andere voor gezondheidszorg, juridische bijstand, en onderwijs.
Werkgelegenheid
Daarnaast probeert UNRWA door middel van vocational training, bijvoorbeeld voor mecaniciens, een toekomst te bieden. Het is namelijk verboden voor juristen, artsen en veel anderen om buiten het kamp in Libanon te werken. Het gaat om 36 aangewezen beroepen die verboden zijn.
Daarom probeert UNRWA jongeren voor ander werk op te leiden. Op dit moment is 77% aan het werk in de informele economie. UNRWA heeft zelf ook Palestijnse vluchtelingen in dienst: van de 3000 in Libanon is 97% Palestijn.
De Libanese minister van werkgelegenheid beslist op individueel niveau wie een werkvergunning krijgt. De meeste van die werkvergunningen zijn voor banen op een laagopgeleid niveau. Er is wel iets veranderd en verruimd, maar nog steeds weten de meeste Libanezen niet dat Palestijnen wel mogen werken.
Tekorten
In de overbevolkte kampen hebben de bewoners te maken met water- en elektriciteitstekorten. UNRWA zelf heeft geldtekort, zeker nu er ook Palestijnse vluchtelingen uit Syrië bij zijn gekomen. Sinds 2011 zijn dat er ongeveer 45.000.
Een verschil met Palestijnse vluchtelingen in andere gebieden is dat in Libanon de Palestijnen zelfs nog het dialect van 1948 spreken. Ze zijn letterlijk stil in de tijd blijven staan. Zelfs de kinderen spreken nog altijd over een terugkeer naar Palestina.
Zorgen
Alle Palestijnse politieke stromingen zijn vertegenwoordigd in de kampen. Vooral Hezbollah is heel polpulair. Opvallend is dat Abbas (leider van Hamas) geen bezoek bracht aan een Palestijns kamp toen hij in Libanon was, en de leider van Hezbollah dat altijd wel doet. Overal in de kampen zijn wapens. Een grote zorg is dat het stijgende extremisme in de regio steviger grip krijgt op de kwetsbare Palestijnen.
Toekomst
UNRWA heeft onlangs besloten te stoppen met voedseldistributie. Nu geven ze geld om zo de mensen meer verantwoordelijkheid te geven: food to cash. De hoop is dat dit, samen met de investeringen in vocational training, voor een betere toekomst zal zorgen.