Bed, Bad, Brood en Begeleiding

Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht (SNDVU) zet zich sinds 2001 in voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Naast bed, bad en brood proberen ze ook door middel van juridische hulp mensen alsnog in aanmerking te laten komen voor een verblijfsvergunning of – als dat niet mogelijk is – begeleiden bij terugkeer naar  het land van herkomst.

We zijn te gast in een van de woningen die door de gemeente Utrecht beschikbaar is gesteld aan SNDVU. Hier is plek voor vier personen, op dit moment wonen er drie mannen: Lukuman, Mamadou en Nasru. Later schuift ook Abdelkadir aan. Hij heeft inmiddels een verblijfsvergunning na bemiddeling door SNDVU. Lees hier het gesprek dat wij met hen en de medewerkers van SNDVU hadden.

Oog in Al

In de Utrechtse wijk Oog in Al is sinds het eind van de jaren ’90 een AZC gehuisvest in het voormalig militair hospitaal aan de Joseph Haydnlaan. In 2015 bleek dat deze locatie onvoldoende voorzieningen had om onderdak te bieden aan meer dan 450 asielzoekers. Daarom is in mei 2016 een tweede, tijdelijke, locatie in Overvecht geopend voor 250 mensen en binnenkort komt een uitbreiding voor 150 mensen in het Guesthouse op het terrein van het AZC.

We ontmoeten medewerkers van COA die over de huisvesting gaan en over de integratieprogramma’s van statushouders. Op dit moment heeft ongeveer de helft van de bewoners al een status, maar nog geen woning. Zij krijgen Nederlandse les in het AZC. We kunnen aan het eind van de vrijdagmiddag-les kennis maken van een aantal van hen. Er zijn leerlingen uit Eritrea, Democratische Republiek Congo, Palestijnse gebieden en uit Syrië. Degenen die Engels en Frans spreken tolken voor hun medeleerlingen.

Vervolgens spreken we met een aantal wijkbewoners. Onbekend maakt onbemind blijkt ook hier van toepassing, maar evengoed dus ook bekend maakt bemind, zoals de omwonenden vertellen. Lees hier het hele gesprek met de medewerkers van COA en de omwonenden.

Tot slot maken we kennis met de integratieprogramma’s die VluchtelingenWerk Nederland verzorgt voor statushouders in de regio Utrecht. Lees daarover meer hier.

 

Deelnemers aan deze missie: de politici Bouchra Dibi (PvdA Utrecht), Bülent Isik (PvdA Utrecht), Agnes Jongerius (PvdA Europees Parlement), Kati Piri (PvdA Europees Parlement en Paul Tang (PvdA Europees Parlement), en medewerkers/bestuursleden Lucinda van Ewijk (PvdA Utrecht), Natascha van ’t Hooft (PvdA Europees Parlement), Annelies Pilon (secretaris WBS Vluchtelingendenktank) en fotograaf Werry Crone.