[Dit bericht wordt nog aangevuld.]

Heumensoord

Als we in juni 2016 gaan kijken bij Heumensoord zien we dat de tenten afgebroken worden. Later horen we dat het kamp al voor meer dan de helft is verdwenen. We kunnen ons alleen maar voorstellen hoe groot het moet zijn geweest. Nu wordt het terrein klaargemaakt voor de deelnemers aan de Special Olympics en aansluitend voor de militairen die deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Wat in de volksmond 'tenten' genoemd worden, heten in de woorden van de betrokken beleidsmakers 'paviljoens'. De verschillende paviljoens zijn gegroepeerd in drie 'dorpen' die ieder hun eigen kleur hebben. Verder zijn in Heumensoord tal van organisaties vertegenwoordig geweest, alles onder leiding van COA. We hebben geprobeerd een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van 'Heumensoord' van september 2015 tot juni 2016.

Negatieve berichtgeving

We zijn niet de eersten en zullen zeker ook niet de laatsten zijn die over Heumensoord schrijven. Bij sommige van ons gespreksgenoten merken we in het eerste contact dan ook dat zij afwerend reageren ('Waarom toch altijd Heumensoord?!'). Er is in die maanden ook zoveel gezegd en geschreven dat die reactie heel begrijpelijk was. Gelukkig konden we hen toch overtuigen om met ons te spreken. Een verslag van die gesprekken volgt later.

Alleenstaande jongeren in Lent

In Nijmegen (Lent) worden ook meer dan negentig jonge Eritrese op een locatie opgevangen. Zij zijn ouder dan 18 en daarmee niet langer amv'er, alleenstaande meerderjarige vluchteling. Formeel dienen ze dan als ieder andere volwassen vluchteling te worden behandeld, maar omdat zij nog zo jong zijn worden zij apart opgevangen, speciaal gericht op jongeren tussen 18 en 23 jaar. We spreken met Maria Verkade van Vluchtelingenwerk Oost-Nederland over hun werk met deze ex-amv's en amv's. Lees hier het interview.

Deelnemers aan deze missie: Maren Backbier (WBS), Janne Ruth Riemersma (WBS), Annelies Pilon (secretaris van de denktank)